Filosofie en kennis

Boeddhisme
all suffering comes from attachment

Stoïcisme
External things are not the problem.
Its your assessment of them.

Hindoeïsme
Suffering only shows were you are attatched. That is why.
To those on the path.
Suffering is grace.


De kern van ons Lijden.

Drie quotes die eigenlijk hetzelfde beschrijven. Alle drie vanuit verschillende disciplines en individuen. In woorden anders. Maar vanuit essentie hetzelfde.
Ze gaan allemaal over de kern van ons lijden. Hoe komt het dat er nog steeds zoveel mensen ongelukkig zijn. In een samenleving, waarin we eigenlijk alles hebben? Waarom ervaren zoveel mensen mentale problemen? En is het gebruiken van verdovende middelen, om ons beter te voelen. Op zoveel
plekken normaal. Dit soort vragen, en het feit dat ik zelf moeite heb gehad met deze onderwerpen. Waren voor mij een aanleiding om op zoek te gaan naar oplossingen voor deze vraagstukken. En vond uiteindelijk veel antwoorden.
In de kennis, ervaring en methodes. Van de disciplines hierboven.

Van buiten naar binnen (Eigen visie)
Een belangrijk aspect dat mij heeft geholpen in deze zoektocht. Is het inzicht dat onze innerlijke wereld. Bepaald hoe wij de wereld om ons heen, zien en ervaren. En dat we alles bekijken vanuit een soort filter. Die ontstaat door alle ervaringen vanuit ons verleden. Wanneer we dingen meemaken, zowel positief als negatief. Laat dit vaak een bepaalde overtuiging achter. Een connectie in ons brein. Deze connecties slaan we op in wat veel mensen het onderbewustzijn noemen.


Werking en functies van ons onderbewustzijn
Ons onderbewustzijn zorgt ervoor dat we niet alles 1 voor 1 bewust hoeven te leren of doen. Maar voor een groot deel onbewust kunnen kopiëren en opslaan, vanuit onze omgeving. Een klein voorbeeld is dat we vaak woorden, manieren van praten, en gedragsnormen overnemen. Van mensen waar we mee om gaan. Zonder dat we hier echt over nadenken. Soms gebruiken we ineens woorden die we normaal niet zouden gebruiken. Of nemen we normen, waarden, of een mening over. Zonder dat we hier echt bij stil staan. Ook zorgt ons onderbewustzijn ervoor dat we meerdere dingen tegelijk kunnen doen. Zoals autorijden en een gesprek voeren. Vaak gebeurt het autorijden voor een groot deel eigenlijk automatisch. En kunnen we daardoor op het gesprek focussen. Ons onderbewustzijn regelt dus bepaalde handelingen en reacties.
Deze komen voort vanuit leermomenten en overtuigingen uit het verleden.


Dit kan ook zo werken met negatieve overtuigingen. Of dingen die niet waar zijn. Wanneer onze omgeving bijvoorbeeld negatief over ons praat. Of wanneer we vanuit huis niet echt positieve aandacht krijgen. Kunnen we ergens overtuigd raken, dat we niet goed genoeg zijn. En dat we moeten over compenseren. En delen van onszelf moeten weg duwen. Om andere gelukkig te maken. Dit uit zich vaak in gevoelens als onzekerheid of angst. En een negatief zelfbeeld. Als we hier dieper over na zouden denken. Zien we in dat dit soort zaken zowel onszelf. Als onze omgeving niet dienen. En dat we dit mogen loslaten. Maar helaas kunnen dit soort angsten, onzekerheden, of andere vormen van negatieve overtuigingen. Vooral in het begin moeilijk zijn om te doorbreken.

Deze reacties zitten namelijk diep in ons onderbewustzijn. En bepalen vaak zonder dat we dit door hebben een groot deel van ons leven. Vaak noemen we deze overtuigingen trauma’s of coping mechanismes. Zaken die voor een ander geen probleem zijn. Kunnen aanvoelen als iets onmogelijks wanneer je ergens overtuigd bent. Dat je niet goed genoeg bent. Voor de klas staan, of in grote vrienden groepen zijn. Kan erg lastig voelen. En zo kan Feedback, voor een persoon die opgegroeid is met een hoop negativiteit, kritiek en conflicten. Aanvoelen als iets erg negatiefs.


Onze overtuigingen creëren dus hoe we de wereld om ons heen zien en ervaren. En hierdoor bekijken we de wereld soms vanuit angst en trauma’s. En zorgt oud pijn dat we constant uit balans raken. Wanneer we dit inzien. En realiseren dat het niet de wereld om ons heen is die creëert hoe we dingen ervaren. Maar de overtuigingen in onszelf. Doordat we ergens dingen zijn gaan geloven. Die niet waar zijn. Ontstaat er een mogelijkheid voor verandering. De situaties en de mensen om ons heen kunnen we namelijk niet altijd controleren. Maar wat we wel kunnen, is onze angsten en onzekerheden leren los laten. Door te kijken wat hier achter schuilt. Zo kunnen we het filter veranderen waardoor de wereld zien.
En vervolgens leren kijken vanuit begrip, logica compassie en liefde.
In plaats van schaamte, angst of woede.


Visie vanuit stoïcisme

Het stoïcisme heeft me het inzicht gegeven, dat we geen controle hebben over de situatie. Maar wel over hoe we hierop reageren. Wanneer we dit zien. En hier verantwoordelijkheid voor leren nemen. Zal er ruimte ontstaan voor acceptatie. Ook staan de stoïschte bekend voor hun doorzettingsvermogen, discipline, zelfcontrole en andere vaardigheden. Die belangrijk zijn wanneer je bijvoorbeeld geïnteresseerd bent. In leiderschap, of manifesteren. Maar deze zaken geven uiteraard in elk aspect van ons leven, een positieve invloed.

Marcus Aurelius.
Marcus Aurelius was een van de grote keizers van Rome. In zijn dagboek “Marcus Aurelius meditations”. Schrijft Marcus over hoe bewustwording en
filosofie hem hielp. Om optimistisch, kalm en gefocust te blijven. Tijdens zijn heerschappij in Rome. Je kan je voorstellen dat wanneer je een gigantisch rijk moet besturen. Dat er altijd wel dingen zijn die niet goed lopen. Oorlogen, opstanden van het volk, economische tegenslagen. Dit soort dingen waren allemaal verantwoordelijkheden van een keizer. En elke keer wanneer alles weer de goeie kant op leek te gaan. Kwamen er wel weer nieuwe uitdagingen.


Om jezelf kalm te leren houden in zulke posities, gaat niet vanzelf. Dit moet je leren. Net als dat je kan leren kalm blijven wanneer je een vechtsport beoefend. Doormiddel van de verschillende oefeningen en lessen vanuit onder andere het Stoïcisme. Wist Marcus Aurelius beter om te gaan, met alles wat er om hem heen gebeurde. Het dagboek van Marcus en Stoïcisme in zijn geheel. Word vandaag de dag nog steeds veel gebruikt door mensen, leiders en filosofen. Waaronder leiders zoals bijvoorbeeld Generaal James Mattis, Nic Saban en John Stuart Mill. Maakte veel gebruik van de kennis vanuit het boek “meditations”. Stoïcisme zelf, word ook steeds bekender over de wereld.

Mijn visie vanuit Stoïcisme
Wanneer we 10 mensen in exact dezelfde situatie zetten. Zullen zij toch altijd net anders reageren op wat er gebeurt. Dit zie je vooral met conflict situaties zoals een ruzie. De een blijft kalm, de ander schiet in de stress, weer iemand anders word boos en sommige kijken alleen naar de oplossing voor wat er aan de hand is. Precies dezelfde situatie, maar andere reacties. Dit laat in het kort zien. Dat het niet alleen de situatie is, die veroorzaakt hoe wij ons voelen. Maar ook iets ons zelf.


Zo zijn er mensen die eigenlijk vrijwel nooit boos worden. Het maakt niet uit wat er in hun leven gebeurd. Ze blijven kalm. En proberen altijd met compassie en oplossingen te kijken naar de situatie. Natuurlijk zullen er bij deze mensen ook uitzonderingen zijn. Maar hun baseline is anders als bij andere. Zo zijn er namelijk ook mensen die precies tegenovergesteld reageren op dingen. En erg van streek zijn wanneer dingen anders lopen. Of vaak gefocust zijn op wat er anders zou moeten. Ook wanneer alles vrij soepel loopt. En er niet zozeer iets aan de hand is op dat moment.


Wanneer we veel voorkeuren hebben. En vaak kijken naar wat anders zou moeten. En onszelf overtuigen dat we pas gelukkig zullen zijn wanneer deze zaken veranderen. Zullen we nooit echt gelukkig worden. Er zijn altijd wel dingen die anders lopen als verwacht. Of mensen die anders reageren zoals wij dat zouden willen. En in elke situatie waar wij in zitten. Zijn er wel dingen die enigszins beter zouden kunnen gaan. Maar wanneer we hier tegen blijven vechten. Zal er nooit rust ontstaan in ons leven. Omdat we hier simpelweg geen controle over hebben. Wanneer we de dingen loslaten en accepteren waar we geen controle over hebben. En obstakels in ons leven leren zien als uitdagingen. Chaos als innovatie. Zal er wel weer controle ontstaan in onszelf. We hebben namelijk geen controle over de situatie, maar wel hoe we hier op reageren.

Boeddhistische visie

Zo zegt het boeddhisme dit weer op zijn eigen manier. Dat wij niet lijden door wat er gebeurt in ons leven, maar door onze gehechtheid. En dat er altijd de keuze is om te kiezen voor vrede en compassie. Als we leren onze emoties en gedachte beter te begrijpen. En los te laten wanneer dit nodig is.


Wanneer we erg gehecht zijn aan hoe dingen in het verleden waren. Of aan bepaalde personen, onze auto, baan, ons geld of andere dingen. Zorgt dit ook ergens voor angst of frustraties. Wanneer iemand veranderd. Of we iets kwijtraken. Dit kan moeilijk zijn om te accepteren. Toch moeten we het beeld dat we in ons hoofd hebben leren los laten. En inzien dat het onze verwachtingen zijn die ons teleurstellen. Een andere vorm van negatieve gehechtheid. Kan zijn wanneer we erg gehecht zijn aan wat andere mensen over ons denken. Dit kan voor angsten zorgen. Doordat wanneer iemand niet tevreden is met wie we zijn. We daardoor bang zullen worden over wat we wel of niet kunnen zeggen. Wat we wel of niet hadden mogen vragen. En of het wel okee is om bepaalde dingen te kiezen of doen in ons leven.


Het is de kunst om dit soort zaken te leren loslaten. En dit begint met het inzien dat het onze gehechtheid is. Die angst en andere negatieve emoties creëert. En deze angsten en frustraties ons nooit zullen dienen. Of verantwoord zijn. Of we nou wel of niet boos worden, of we nou wel of niet bang zijn. Het veranderd de situatie niet. En vaak zorgen deze emoties er alleen maar voor dat zaken zoals relaties sneller berg afwaarts gaan. En zorgt woede voor meer pijn en ongeluk. In plaats van controle. Wat wel helpt is leren vergeven, angsten en
onzekerheden erkennen. En ongezonde gehechtheid los laten.


Wanneer we boos, angstig, gefrustreerd, of onzeker zijn. Is het hierdoor een goed idee om stil te staan en na te denken wat hier eigenlijk achter zit. Is het echt de situatie of het persoon dat me dwars zit. Of zegt dit ook iets over mij? Zo zal je langzamerhand weer grip krijgen over de problemen in je leven. Niet door ze zozeer op te lossen. Maar door ze beter te leren begrijpen. Veel zaken die ons zorgen geven. Zijn namelijk ook niet op te lossen. We kunnen ze dan alleen maar leren accepteren en loslaten. Door aan ongezonde gehechtheid, verwachtingen te werken. En te leren kijken vanuit een ander perspectief


Dit is in mijn ogen de essentie wat deze disciplines proberen over te brengen.
En zo zijn stoicime, hindoeïsme, en vele andere spirituele disciplines. Eigenlijk verschillende wegen die naar dezelfde bergtop leiden. In mijn reis was mijn GPS het woord van Boeddha, het dagboek van Marcus Aurelius, de lezingen van Alan watts en nog vele andere sprekers en filosofen. Soms is het namelijk een stuk makkelijker om een gids te hebben die je begeleid door onbekend terrein. En deze taken nemen therapeuten, guru´s, monniken, spiritueel leiders, filosofen en nu ik zelf op zich. In de hoop de reis wat makkelijker te maken voor anderen.